Μυστηριώδης ασθένεια: οι αστερίες μετατρέπονται σε γλοιώδη μάζα...

2014-07-01 13:06

Οι θαλάσσιοι αστερίες, ένα από τα πιο εμβληματικά ζώα των παράκτιων υδάτων της Βόρειας Αμερικής, υποκύπτουν σε μια άγνωστη, ανατριχιαστική νόσου. Τα ζώα λιώνουν, τα σώματά τους καταρρέουν και οι βραχίονες τους πέφτουν.


Δείτε το time-lapse video από το Ενυδρείο του Βανκούβερ που δείχνει έναν άρρωστο αστερία πως διαλύεται, σύμπτωμα της νόσου. Τα αίτια αυτής της αρρώστιας δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. 

Η μαζική επιδημία έχει φέρει σε αμηχανία τους ερευνητές, επειδή το σύνδρομο είναι πολύ διαδεδομένο και πλήττει πολλά περισσότερα είδη από ποτέ. «Έρχεται στα γρήγορα, χτυπά άγρια και εξαπλώνεται στη στιγμή», λέει η Carolyn Friedman από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Οι ερευνητές διεξάγουν πειράματα στο εργαστήριο και γενετικές αναλύσεις για να προσδιορίσουν την ένοχη αιτία. Εν τω μεταξύ, πολλοί τοπικοί πληθυσμοί έχουν συνετρίβη, σε όλο το μήκος των δυτικών και των ανατολικών ακτών της Βόρειας Αμερικής και ορισμένοι ερευνητές φοβούνται ότι ορισμένα είδη μπορεί ακόμη και να εξαφανιστούν.

 «Το μέγεθος των δυνητικών ζημιών σε ασπόνδυλα βιοποικιλότητας είναι τόσο συντριπτικό», λέει ο Drew Harvell από το Cornell University σε ένα άρθρο του στη  Science. Επειδή οι αστερίες είναι κορυφαίοι θηρευτές, η εξαφάνισή τους θα έχει πιθανόν μια ευρεία σειρά οικολογικών επιπτώσων στα επόμενα χρόνια.

«Η ασθένεια εμφανίστηκε εντελώς απρόβλεπτα», λέει ο Pete Raimondi,  βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ και επικεφαλής ερευνητής της ομάδας ειδικών στον τομέα των αστεριών που πεθαίνουν, το "σύνδρομο απίσχνανσις αστεριών". Τα πρώτα σημάδια της νόσου είναι λευκές αλλοιώσεις στα χέρια των ζώων, τα οποία στη συνέχεια εξαπλώνονται στο κέντρο του σώματος. Ο ιστός αποσυντίθεται, οι βραχίονες πέφτουν. Τα ζώα διαλύονται κυριολεκτικά, μετά από μια εβδομάδα είναι απλά μια γλοιώδης μάζα.

Έχοντας αποκλείσει μέσω εξετάσεων DNA και άλλων αναλύσεων κάθε αιτία πιθανών παθογόνων μικροβίων, όπως μύκητες, παράσιτα και ορισμένοι μονοκύτταροι οργανισμοί, η προσοχή τους στρέφεται προς... την κλιματική αλλαγή! Όταν η θερμοκρασία των υδάτων ανεβαίνει μπορεί να προκαλέσει, λένε, κάποια ανάλογη αρρώστια. Τώρα, με τους βαρείς χειμώνες των ΗΠΑ που είχαν τελευταία, πως κατάφερε και ανέβηκε η θερμοκρασία των υδάτων ώστε οι αστερίες να ψήνονται σαν σε φούρνο μικροκυμάτων, αυτό είναι άλλο ερώτημα. Μήπως καλύτερα να προσανατολιστούν  προς τους 'μεγάλους' φούρνους μικροκυμάτων που ψήνουν τον πλανήτη για στρατιωτικούς σκοπούς; Γιατί δεν είναι μόνο οι αστερίες που ασθενούν τελευταία, αλλά και άλλα ψάρια, ακόμα και μεγαλύτερου μεγέθους, που ξεβράζονται στις ακτές με το σώμα γεμάτο εγκαύματα. 
 
Πηγή:allnewz