Το «σκοτεινότερο» υλικό στον κόσμο

2014-07-22 18:03

Το πιο «μαύρο» υλικό του κόσμου αναπτύσσει η βρετανική εταιρεία Surrey NanoSystems: το Vantablack χαρακτηρίζεται ως επαναστατικό όσον αφορά στην δυνατότητά του να εφαρμόζεται πάνω σε ελαφρές, ευαίσθητες στη θερμοκρασία δομές όπως επιφάνειες αλουμινίου, απορροφώντας παράλληλα το 99,96% της προσπίπτουσας ακτινοβολίας- ποσοστό που, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, θεωρείται πως είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Κατά τον Μπεν Τζένσεν, chief technology officer της εταιρείας, το Vantablack αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα της βρετανικής βιομηχανίας στον τομέα της χρήσης νανοτεχνολογίας πάνω σε οπτικά όργανα. «Για παράδειγμα, μειώνει το ʽαδέσποτοʼ φως, βελτιώνοντας τη δυνατότητα ευαίσθητων τηλεσκοπίων να δουν τα πιο απόμακρα και αχνά άστρα, και επιτρέπει τη χρήση μικρότερων, ελαφρότερων πηγών σε διαστημικά συστήματα. Η πολύ χαμηλή ανακλαστικότητά του βελτιώνει την ευαισθησία του επίγειου, διαστημικού και εναερίου εξοπλισμού» σημειώνει σχετικά.

Το Vantablack αποτελεί το αποτέλεσμα της χρήσης μιας εξελιγμένης τεχνικής της εταιρείας για ανάπτυξη νανοσωλήνων άνθρακα σε χαμηλές θερμοκρασίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Space for Growth». Η δημιουργία «super-black» υλικών βασισμένων σε νανοσωλήνες άνθρακα απαιτούσε παραδοσιακά υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που εμπόδιζε την άμεση εφαρμογή τους σε ευαίσθητα ηλεκτρονικά ή υλικά με χαμηλά σημεία τήξης. Αυτό, σε συνδυασμό με μειωμένα χαρακτηριστικά προσκόλλησης, εμπόδιζε τη χρήση τους σε σημαντικά συστήματα αεροσκαφών και διαστημοπλοίων.

Το διετές πρόγραμμα ανάπτυξης και δοκιμών ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013, περίοδο κατά την οποία η Surrey NanoSystems πέτυχε την μεταφορά της διαδικασίας χαμηλών θερμοκρασιών από το πυρίτιο σε δομές αλουμινίου και πυροηλεκτρικούς αισθητήρες.

Το Vantablack, όπως σημειώνει η εταιρεία, έχει χαρακτηριστικά που απέχουν πολύ από αντίστοιχα υλικά, ενώ παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανθεκτικό και κατʼεπέκταση ιδανικό για την επικάλυψη εσωτερικών εξαρτημάτων. Κατά τον Τζένσεν, πλέον αυξάνονται οι ρυθμοί παραγωγής για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πρώτων πελατών, οι οποίοι προέρχονται από τους τομείς της άμυνας και της αεροδιαστημικής, ενώ έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι πρώτες παραγγελίες.

Πηγή: Ναυτεμπορική